Αρχική > Συντελεστές Προγράμματος

To έργο

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Βύρων Κοτζαμάνης - Καθηγητής Δημογραφίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος
Δημογράφος, Docteur es Lettres et Sciences Humaines (Univ. Paris X). Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εν συνεχεία (2009-2019) καθηγητής Δημογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ) και επισκέπτης-συνεργαζόμενος ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφίας της Γαλλίας. Διευθυντής των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ (2001-2004) ως και του ελληνο-γαλλικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικές Προοπτικές» (2007-2016). Διευθυντής (1998-2019) του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Παν. Θεσσαλίας (http://demography-lab.prd.uth.gr). Εμπειρογνώμων της ΕΕ στο πλαίσιο της Τεχνικής Βοήθειας (PHARE and CARDS programs) για την αναδιοργάνωση των Στατιστικών Υπηρεσιών των βαλκανικών χωρών. Πρόεδρος και εν συνεχεία επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Δημογράφων (AIDELF) και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Demobalk (http://www.demobalk.org/).. Διοργανωτής εθνικών και διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδότης των σειρών “Discussion Papers” και «Δημογραφικά Νέα» του ΕΔΚΑ ως και της σειράς “Balkan Demographic Papers” της Ένωσης DemoBalk.
Επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και διεθνείς φορείς (ως και από φορείς τρίτων χωρών), συγγραφέας και επιμελητής βιβλίων για τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια ως και δεκάδων ανακοινώσεων, άρθρων και κειμένων σε συλλογικούς τόμους που πραγματεύονται θέματα αναπαραγωγής του πληθυσμού, μετανάστευσης και δημογραφικής πολιτικής. Ερευνητικά πεδία: οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις δημογραφικές συνιστώσες, δημογραφικές προβολές και δημογραφικές πολιτικές, οι χωρικές διαστάσεις των δημογραφικών συνιστωσών, μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ελλάδα.
Κωνσταντίνος Ζαφείρης - Αναπληρωτής Καθηγητής Δημογραφίας
Κωνσταντίνος Ζαφείρης Απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 2007 ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Συγκριτική ανάλυση των κοινωνικών και βιολογικών δομών απομονωμένων πληθυσμών του Νομού Ροδόπης». Διορίστηκε ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο το 2011. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δημογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ανάλυση και η μοντελοποίηση της θνησιμότητας και της υγείας – ιδαιτέρως δε τα μοντέλα της στοχαστικής ανάλυσης, η γονιμότητα, η ανθρωπολογική δημογραφία και η παλαιοδημογραφία. Έχει δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών άρθρων και μελετών για την Ελλάδα, την ελληνική περιφέρεια καθώς και για ευρωπαϊκούς ή παγκόσμιους πληθυσμούς. Είναι κριτής σε επιστημονικά περιοδικά της αλλοδαπής και έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τα δημογραφικά χαρακτηρισικά των πληθυσμών του ανθρώπου.
Σταματίνα Κακλαμάνη - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Στατιστικής και Μεθοδολογίας Κοινωνικής Έρευνας με έμφαση στην Ανάλυση Πληθυσμού
Κοινωνιολόγος-Δημογράφος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δρ. Κοινωνικών Επιστημών (Docteur en Sciences Sociales de l’ Universite des Sciences Humaines de Strasbourg). Έχει διδάξει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, καθώς και στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιώς. Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας του Τμήματος Φιλοσοφικών & Κοινωνικών Σπουδών του Παν/μιου Κρήτης και μέλος του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Δημογράφων (AIDELF), μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Demobalk. Επιστημονικός συνεργάτης ερευνών χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και διεθνείς φορείς. Συγγραφέας ανακοινώσεων, άρθρων και κειμένων σε συλλογικούς τόμους που πραγματεύονται: α. θέματα σχέσεων μακράς διάρκειας (σχέσεις συγγένειας, φιλίας, εργασίας), β. τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα (θνησιμότητα του πληθυσμού και αιτίες θανάτου, γήρανση, εξωτερική και εσωτερική μετανάστευση, σύσταση και διάλυση των συμβιώσεων, σε συνάρτηση με τις χωρικές διαστάσεις των φαινόμενων), εξελίξεις στην αγορά εργασίας (ανεργία, οικονομική μετανάστευση). Κύρια ερευνητικά πεδία: οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις δημογραφικές συνιστώσες της Ελλάδας, οι χωρικές διαστάσεις των δημογραφικών συνιστωσών, με έμφαση στις μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα.
Αναστασία Κωστάκη - Καθηγήτρια Στατιστικής-Δημογραφίας
Καθηγήτρια Στατιστικής-Δημογραφίας στο Τμήμα Στατιστικής, της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Lund, της Σουηδίας, με MSc στη Στατιστική, PhL και PhD στη Στατιστική και Δημογραφία από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας (1983-1990), ενώ από το 1992 ως σήμερα διδάσκει μεγάλο εύρος μαθημάτων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2003 συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συγγράψει πανεπιστημιακές συγγράμματα και βιβλία και έχει δημοσιεύσει υψηλό αριθμό επιστημονικών εργασιών σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και σε έγκριτα πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει επίσης συμμετάσχει με ανακοινώσει της σε πολλλα επιστημονικά συνεδρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ερευνητικό έργο της έχει αναγνωριστεί με υψηλό πλήθος αναφορών στη διεθνή βιβλιογραφία.
Χρήστος Μπαγκαβός - Καθηγητής Δημογραφίας
Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με σπουδές στο Α.Π.Θ., τη Σορβόννη και το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού. Έχει διατελέσει σύμβουλος εμπειρογνώμονας σε θέματα δημογραφίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Εθνική Στατιστική Αρχή και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και εθνικός εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Κοινωνική Κατάσταση, τη Δημογραφία και την Οικογένεια. Είναι αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων και προγραμμάτων που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και κριτής άρθρων προς δημοσίευση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Οι δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στις κοινωνικο-οικονομικές πτυχές και τα ζητήματα πολιτικής που άπτονται των δημογραφικών αλλαγών, στη μετανάστευση, στη γονιμότητα και τα δημογραφικά της οικογένειας, στη δημογραφική γήρανση, καθώς και στα ζητήματα θνησιμότητας και κατάστασης υγείας. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως European Journal of Population, Demographic Research, Population Studies, Population και Vienna Yearbook of Population Research.
† Μαρί-Νοέλ ΝΤΥΚΕΝ - Καθηγήτρια Στατιστικών και Οικονομετρικών Μεθόδων Χωρικής Ανάλυσης
Διδάκτορας Μαθηματικής Οικονομίας και Οικονομετρίας (Universite Paris X), ερευνήτρια στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (Αθήνα) (1986-1992) και εν συνεχεία μέλος ΔΕΠ στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ) ενώ από το 2016, είναι καθηγήτρια Στατιστικών και Οικονομετρικών Μεθόδων Χωρικής Ανάλυσης. Το 1997-1996, ήταν επιστημονικός Σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Γεωργίας και το 1998-1999, επιστημονικός σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσιών Έργων. Από το 1999, είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου (ΕΑΧ) του ΤΜΧΠΠΑ του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας καθώς και τακτικός μέλος του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Π.Θ. στον οποίο έγινε Διευθύντρια το 2020. Είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Demobalk και από το 2011, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης. Το 2005, έγινε «Chevalier dans l’Ordre des Palmes Academiques» από το Υπουργείο Παιδείας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας.
Συμμετείχε ως επιστημονικός συνεργάτης ή/και επιστημονικός υπεύθυνος σε πάνω από 70 εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Συγγραφέας πάνω από 150 άρθρων σε διεθνή περιοδικά, συλλογικούς τόμους, πρακτικά διεθνών συνέδριων που διαπραγματεύονται θέματα όπως (α) πληθυσμιακές και κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα με τις χωρικές διαστάσεις τους, (β) γήρανση, (γ) εσωτερική μετανάστευση και μορφές κινητικότητας, (δ) ελκυστικότητα των εδαφικών ενοτήτων με έμφαση στις δυνατότητες έλξης νέων ομάδων πληθυσμού στην Ύπαιθρο (ε) προσέγγιση και μέτρηση των χωρικών και κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων, (στ) επιπτώσεις των κρίσεων (οικονομικές, πανδημία) στις δημογραφικές συνιστώσες της Ελλάδας.
Βασίλης Παππάς - Καθηγητής Πληροφορικής στο Σχεδιασμό του Χώρου
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Παν/μιου Πατρών (1980), Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών (1991). Καθηγητής (2014->), Αναπληρωτής Καθηγητής (2007-13) & Επίκουρος Καθηγητής (2002 - 07) στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών.Επίκουρος Καθηγητής (1998 – 2002) και Διευθυντής (2000 – 02) του Εργαστηρίου Εφαρμογών της Πληροφορικής στο Σχεδιασμό του Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παν, Θεσσαλίας.
Έχει διατελέσει αξιολογητής (reviewer & evaluator) στα ευρωπαϊκά προγράμματα IMPACT, INFO2000, City of Tomorrow (1993, 1997, 1999-2001), Αξιολογητής Ερευνητικών προτάσεων για το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (2014) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Πολωνίας (2013, 2019), Επιστημονικός υπεύθυνος και εκπαιδευτής, σε θέματα Πολεοδομίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, στελεχών των Δήμων και Κοινοτήτων της Δημ. Β. Μακεδονίας στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της χώρας (2007-08), Ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα πληροφορικής της Ευρωπαϊκής ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος Phare/Obnova για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής στατιστικών πληροφοριών (Στατιστική Υπηρεσία) του Μαυροβουνίου (2001), της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (1999 – 2000, 2002) και της Αλβανίας (2002). Συνεργάτης - Σύμβουλος στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 1993 - 94), στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (1995) και στο Δήμο Πατρέων (1996-97). Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας μελετών, σχεδιασμού και ανάπτυξης ΜΕΤΡΟΝ (1993-98). Ιδρυτικό μέλος (1998+) και Πρόεδρος (2009-12) της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών HellasGIs, μέλος της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελλάδας (2014+) και Αναπληρωτής Πρόεδρος (2016+), Ιδρυτικό μέλος και σύμβουλος στο Παρατηρητήριο Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (2009-2016).
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, επιμέλειες βιβλίων, κλπ. ενώ έχει εκτεταμένο ερευνητικό και μελετητικό έργο έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερα από πενήντα πέντε πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα, ή ευρωπαϊκές επιστημονικές δραστηριότητες, καθώς και έχει εκπονήσει, ως κύριος μελετητής, τριανταπέντε χωροταξικές και άλλες συναφείς μελέτες.
Κώστας Ρόντος - Καθηγητής Κοινωνικής Δημογραφίας και Στατιστικής
Καθηγητής Κοινωνικής Δημογραφίας και Στατιστικής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διετέλεσε Πρόεδρος του προαναφερθέντος Τμήματος για 5 χρόνια, Αναπληρωτής Διευθυντής για 3 χρόνια και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Έρευνα στην Τοπική Κοινωνικής Ανάπτυξη και Συνοχή» για 2 χρόνια. Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Πληροφορικής, Στατιστικής και Ερευνητικών Υποδομών και του προγράμματος e-learning «Εμπειρική Έρευνα στις Κοινωνικές Επιστήμες» και Διευθυντής του ΠΜΣ «Ευρωπαϊκές Κοινωνίες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση». Έχει διατελέσει editor, guest editor, μέλος της συντακτικής επιτροπής και κριτής σε καθιερωμένα επιστημονικά περιοδικά. Ήταν Διευθυντής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, όπου εργαζόταν για 24 χρόνια (1981-2005). Έχει εκτεταμένη διδακτική εμπειρία στο πλαίσιο αρκετών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, διαλέξεων και σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης. Έχει επιβλέψει αρκετές διδακτορικές διατριβές και πολλές μεταπτυχιακές/ πτυχιακές εργασίες. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος ή βασικός ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα, που πραγματοποιήθηκαν από διάφορους αναγνωρισμένους οργανισμούς, σχετικά με τη στατιστική έρευνα, την περιφερειακή και δημογραφική ανάλυση και τα πληροφοριακά συστήματα. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 250 έργων, συμπεριλαμβανομένων άρθρων, βιβλίων, μονογραφιών και συμμετοχών σε βιβλία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στη Στατιστική και τη Δημογραφία, την Περιφερειακή Ανάπτυξη και Μετανάστευση, την Κοινωνική Έρευνα, και τα Πληροφοριακά Συστήματα.
Γεώργιος Σιδηρόπουλος - Καθηγητής Ιστορικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής
Καθηγητής Ιστορικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής, στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πτυχίο Πολεοδόμίας-Χωροταξίας (Πανεπιστήμιο Παρισίων VIII). D.E.A. Γεωγραφίας, κατεύθυνση Χωροταξία, Σχεδιασμός και Πολεοδομία (mention Amenagement, Planification et Urbanisme). Διδακτορικο Γεωγραφίας της Χωροταξίας (Παν/μιο Παρισίων-Σορβόννη IV - Conservatoir National des Arts et Metiers), και Eleve Titulaire της Ecole Pratique des Hautes Etudes στην Βυζαντινή Αρχαιολογία. Τα πεδία ενδιαφέροντός του αφορούν την μελέτη χώρου με διαχρονική συνέχεια, την γεωπολιτική και γεωστρατηγική ανάλυση, την ιστορία και επιστημολογία της γεωγραφίας, την ιστορία της πόλης και παράλληλα την γεωγραφική οπτικοποίηση και την γραφική σημειολογία.Συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Καποδιστριακό-Αθηνών, Montesquieu-IV και το ΕΑΠ. Ασχολήθηκε επαγγελματικά Και ερευνητικά Με την μελέτη του χώρου με ιστορικό Και πολιτιστικό Ενδιαφέρον, την ψηφιακή Οπτικοποίηση χωρικών δεδομένων στη διαχρονία την Γεωγραφική απεικόνιση και χαρτογραφία και την Γραφική Σημειολογία.
Υπήρξε επί Σειρά Ετών στέλεχος σε εταιρείες Ψηφιακής διαχείρισης γεωγραφικών δεδομένων: διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωγραφικής Ανάλυσης και Χαρτογραφίας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, διευθυντής του τμήματας ψηφιακής χαρτογραφίας και GIS στην εταιρεία συστημάτων αυτόματης πλοήγησης PanDrive.Από το 2015 είναι διευθυντής του περιοδικού ΙΣΤΟΡΙΚΟΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ. Εκδίδει τα Κείμενα Εργασίας του Εργαστηρίου ΑΟΧΧ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων, Άγιον Όρος, αναφορές στην Ανθρωπογεωγραφία (2000), Εισαγωγή στην Γραφική Σημειολογία (2006), Άτακτοι Γλώσσαι: λεξικό ανθρωπογεωγραφίας (2014), Η πόλη στο χρόνο (2015), 12 Αφηγήσεις ιστορικής γεωγραφίας (2015) Γεωπολιτική: η οπτική των Εστιών Αστάθειας και Απειλών (2021) και σειράς συναφών επιστημονικών άρθρων
Αλεξάνδρα Τραγάκη - Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας
Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος κατά τη διετία 2015-2017, και Αναπλ. Πρόεδρος από το 2020 έως σήμερα. Οι σπουδές της περιλαμβάνουν Πτυχίο Μαθηματικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1992) Masters (1993) and PhD (1997) στην Οικονομική Δημογραφία από το Institut d’Etudes Politiques de Paris (Sciences Po). Υπήρξευπότροφος του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό (1992-1995) και Fulbright Award for Visiting Scholars (2013-14).
Η συνεργασία της με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ξεκίνησε το 2002 με την εκλογή ως Λέκτορας. Προηγουμένως είχε εργασθεί ως σύμβουλος στη Μονάδα Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (2000-2002) και ως ερευνήτρια στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με ειδίκευση σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης (1998-2000). Βασικό μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την περίοδο Δεκ. 2000-Σεπτ. 2002. Έχει συμμετάσχει επίσης σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων και σε διαφορετικά ερευνητικά προγράμματα.
Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι δημογραφικές εξελίξεις και οι αλληλεπιδράσεις τους με την οικονομία, θέματα οικονομικής πολιτικής με έμφαση στην Κοινωνική Ασφάλιση και την αγορά εργασίας, η μετανάστευση και η στατιστική ανάλυση.
Χρήστος Τσέλιας - Προγραμματιστής Εφαρμογών, MSc Γεωπληροφορικής
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών από το έτος 2003. Επίσης είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Γεωπληροφορική» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αντικείμενο εργασίας είναι η ανάπτυξη εφαρμογών, η σχεδίαση και διαχείριση βάσεων δεδομένων και ειδικά η σχεδίαση και διαχείριση χωρικών εφαρμογών και χωρικών βάσεων δεδομένων. Από το 2005 ως το 2009 εργάστηκε σε ιδιωτικές εταιρείες ως στέλεχος Πληροφορικής με αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού. Από το 2009 μέχρι το 2018 εργάστηκε στη διεύθυνση Πληροφορικής του Ελληνικού Κτηματολογίου με αντικείμενο την ανάπτυξη χωρικών εφαρμογών καθώς και την σχεδίαση χωρικών βάσεων δεδομένων. Από τον Αύγουστο του 2018 εργάζεται στη διεύθυνση μηχανοργάνωσης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με αντικείμενο την ανάπτυξη εφαρμογών.
Ελένη Καλτσά - Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής
Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2003. Έως το 2005 εργάστηκε στην εταιρεία Intracom ΑΕ ως junior developer, ενώ από το 2005 έως το 2017 εργάστηκε ως μόνιμη εκπαιδευτικός Πληροφορικής στη Β/θμια Εκπαίδευση. Από τον Δεκέμβριο του 2017 αποτελεί μόνιμο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Δ/νσης Μηχανοργάνωσης όπου απασχολείται ως Μηχανικός Πληροφορικής.
Το φάσμα της προγραμματιστικής της δραστηριότητας αφορά κυρίως στην ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με υποστήριξη σχεσιακών βάσεων δεδομένων σε διάφορες πλατφόρμες ανάπτυξης καθώς και τη δημιουργία ιστότοπων με χρήση συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου.
Θανάσης Γεωργίου - Τεχνικός Η/Υ
Αποφοίτησε από το Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σχολές ΔΕΛΤΑ Βορείου Ελλάδος, Τομέας Ηλεκτρονικής, Τμήμα Ειδικότητας ΤΕΧΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ το 1995. Έως το 2001 εργάστηκε σε εταιρείες με κύριο αντικείμενο την υποστήριξη επιχειρηματικών πελατών σε θέματα Networking, Servers σε επίπεδο Hardware και Operation Systems. Από το Απρίλιο του 2001 αποτελεί μόνιμο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Δ/νσης Μηχανοργάνωσης όπου απασχολείται ως Server Administrator Microsoft Environment.
Σιαπάτη Γεωργία - Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης
Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το έτος 2005. Επίσης είναι κάτοχος του ελληνογαλλικού μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης «Population, Developpement, Prospective- PODEPRO» από το Universite Montesquieu-Bordeaux IV και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί ως μηχανικός σε τεχνική εταιρεία ενώ από το 2015 και μετά εργάζεται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα όπως «Ο πληθυσμός της Ελλάδας στον ορίζοντα του 2050» αυτοχρηματοδοτούμενο από την εταιρεία ΔιαΝΕΟσις (2016), «Territorial and Urban Potentials Connected to Mig ration and Refugee Flows» / ESPON EGTC (2018) και «SHES: Sharing Economy for Seniors» / European funded projects (2021)
Γιώργος Κοντογιάνννης - Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στη Δημογραφία
Διδάκτωρ Δημογραφίας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι Πτυχιούχος του ίδιου Τμήματος και κάτοχος του Ελληνο-γαλλικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικές Προοπτικές» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου του Bordeaux. Περαιτέρω, από το 2021 παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Εφαρμοσμένη Στατιστική» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2022 εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι δημογραφικές εξελίξεις και ειδικότερα η σύσταση και η διάλυση των συμβιώσεων και η γονιμότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Επιπλέον, ασχολείται με την εξέλιξη της θνησιμότητας στη Θράκη. Έχει διδάξει (επικουρική διδασκαλία) μαθήματα δημογραφίας σε προπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια που αφορούν στη δημογραφία. Χρησιμοποιεί στατιστικές μεθόδους και τη γλώσσα προγραμματισμού R για την ανάλυση κοινωνικών και δημογραφικών δεδομένων.
Μυρσίνη Φωτοπούλου - Υποψήφια Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διπλωματούχος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο αντικείμενο «Ευρωπαϊκές Σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη» του ιδίου Τμήματος. Από το 2017 είναι μέλος του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων με ερευνητική δραστηριότητα σχετική με τις δημογραφικές και πληθυσμιακές εξελίξεις και την περιφερειακή ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του προγράμματος διδακτορικών σπουδών έχει φοιτήσει ως υπότροφος στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τις χωρικές διαστάσεις των πληθυσμιακών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων και ανισοτήτων.
Θεμιστοκλής Λέκκας - Αρχιτέκτων
Απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών "Σχεδιασμός Αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στον σχεδιασμό" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάζεται ως ερευνητής από το 2019 στην ομάδα EscLab του εργαστηρίου Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και ως βοηθητικό εργαστηριακό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα όπως "Disembody, Επαυξημένες ενσώματες εμπειρίες στο υπερ-τεκτονικό περιβάλλον” / ΕΛΙΔΕΚ (2018-2020), “ESCAPE, Απόδραση στον Πολιτισμό” / Δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. ΕΠΑνΕΚ (2020-2023)". Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στον σχεδιασμό ψηφιακών εμπειριών και την εξερεύνηση σουρεαλιστικών στοιχείων της αρχιτεκτονικής και σε μεθόδους εφαρμογής τους.
Νικόλας Βαμβακάς - Ηχολήπτης
Απόφοιτος του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ (ειδ. Ηχοληψία), πτυχιούχος του τμήματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία», (κατεύθυνση «Πολιτισμός και Παραγωγή Ταινιών Ντοκιμαντέρ») του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργάζεται ως ηχολήπτης από το 1996 και από το 2001 είναι υπεύθυνος του τμήματος ήχου του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα όπως: “DeMuCiV, Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου” / Υπουργείο ΠΔΒΔΜ, Ε.Ε, ΕΣΠΑ (2011-2015), “Disembody, Επαυξημένες ενσώματες εμπειρίες στο υπερ-τεκτονικό περιβάλλον” / ΕΛΙΔΕΚ (2018-2020), “Olympos VR Σχεδιασμός και υλοποίηση μοντέλου” / ΙΣΝ (2018-2021), “ESCAPE, Απόδραση στον Πολιτισμό” / Δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. ΕΠΑνΕΚ (2020-2023). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ανάδειξη πολιτισμικών και εθνογραφικών δεδομένων με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.


Επικοινωνία


(+30) 24210-83666

dirapdemo@uth.gr
dirap.demo@gmail.com

Πεδίον Άρεως, 38334, Βόλος

           

Πολιτική Απορρήτου & Cookies Sitemap © Copyright 2020 - Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων Π.Θ.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον ιστότοπο μας. Θέλετε να συνεχίσετε την περιήγησή σας; Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Icons made by Freepik from www.flaticon.com